tel email3

    Κανονισμός λειτουργίας σχολείου

    ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

    Ο κανονισμός στοχεύει στο να προστατεύει τα δικαιώματα των μαθητών και των εκπαιδευτικών και να εξασφαλίζει ένα ευχάριστο μαθησιακό περιβάλλον.

    Ειδικότερα:

     Μαθητές

    1. Σέβονται και μιλούν με ευγένεια σε όλους όσοι βρίσκονται στον χώρο του σχολείου.
    2. Είναι προσεκτικοί στο μάθημα και δεν ενοχλούν τους συμμαθητές τους και τον/την καθηγητή/τριά τους.
    3. Έρχονται στο σχολείο προετοιμασμένοι για τα μαθήματα της ημέρας.
    4. Η ενδυμασία των μαθητών πρέπει να είναι η αρμόζουσα στο χώρο και να μην προκαλεί.
    5. Δεν καθυστερούν κατά την πρωινή τους προσέλευση στο σχολείο, καθώς και κατά την είσοδό τους στην τάξη, μετά τα διαλείμματα.
    6. Διατηρούν όλους τους χώρους του σχολείου καθαρούς.
    7. Δεν αποχωρούν από το σχολείο σε ώρες λειτουργίας του χωρίς άδεια της Διεύθυνσης.
    8. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος μπορούν να πίνουν μόνο νερό.
    9. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διακόπτει, χωρίς πολύ σοβαρό λόγο, τη διεξαγωγή του μαθήματος
    10. Δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου η επικοινωνία μαθητών/τριών με άτομα ξένα προς τη μαθητική κοινότητα..
    11. Μαθητής/τρια που θα προκαλέσει ζημιά ή κάποια φθορά, εκτός από των πειθαρχικών επιπτώσεων θα βαρύνεται ο κηδεμόνας του με τα έξοδα αποκατάστασης της ζημιάς.
    12. Το σχολείο δέχεται τους γονείς, για να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών τους κάθε 1η Τετάρτη του μήνα. Τον μήνα Νοέμβριο την 1ηκαι την 3ηΤετάρτη του μήνα.
    13. Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου για το σχολικό έτος 2019-2020, έχει ως εξής:

    ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΡΟΣΕΥΧΗ:  8:15 π.μ.

    (Απαραίτητη παρουσία όλων στο σχολείο, το αργότερο 8:10 π.μ.)    

             ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

    1η διδακτική ώρα

     8:15 -   9:00

    2η διδακτική ώρα

     9:05 -   9:50

    3η διδακτική ώρα

    10:00 - 10:45

    4η διδακτική ώρα

    10:55- 11:40

    5η διδακτική ώρα

    11:50 - 12:30

    6η διδακτική ώρα

    12:40 - 13:20

    7η διδακτική ώρα

    13:25 - 14:10

    Γενικότερα, στους χώρους του σχολείου δεν επιτρέπονται:

    1. TΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

    Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (76017/29.7.2002) ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

    1. ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

    Σύμφωνα με την 103373/Δ1/22-06-2018 Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα «Χρήση Κινητών Τηλεφώνων και Ηλεκτρονικών Συσκευών στις σχολικές μονάδες»:

    Οι μαθητές ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

    Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

    Αν για οποιονδήποτε λόγο υπάρχει ανάγκη να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με γονείς, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο του σχολείου.

    Κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω αποτελεί αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχου και αντιμετωπίζεται µε τις προβλεπόμενες σχολικές κυρώσεις.

    1. Οι μπάλες! Δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν οι μαθητές τις μπάλες τους από το σπίτι.
    2. Παιχνίδια και συμπεριφορές που μπορεί να κάνουν κακό στην ασφάλεια των μαθητών (των ίδιων και  των άλλων).
    3. Τα τυχερά παιχνίδια, στην οποιαδήποτε μορφή τους.
    4. Καθήκοντα απουσιολόγων

    Έχουν την ευθύνη της παραλαβής του απουσιολογίου από το Γραφείο κάθε πρωί, της συμπλήρωσής του στην αρχή της κάθε ώρας, σε συνεργασία με τον διδάσκοντα ή τη διδάσκουσα, και της παράδοσής του στο Γραφείο κάθε μεσημέρι.

    1. Απουσίες Μαθητών/Μαθητριών – Παιδαγωγικά μέτρα

    Για τις απουσίες των μαθητών/μαθητριών καθώς και για τα προβλεπόμενα παιδαγωγικά μέτρα, ισχύουν οι διατάξεις της Υπουργικής απόφασης της 23.1.2018 (ΦΕΚ 120/23-1-2018), στην οποία ορίζονται τα ακόλουθα:

    Άρθρο 28. Χαρακτηρισμός φοίτησης, συνέπειες

    1. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητών/τριών εφόσον το σύνολο των απουσιών του/της δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114).
    2. Νόμος 4547/201, άρθρο 95: Μαθητές – αθλητές, οι οποίοι συμμετέχουν στους αγώνες που ορίζει ο νόμος με τις εθνικές τους ομάδες, μπορούν να δικαιολογήσουν  επιπλέον των 114 απουσιών, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση από την αθλητική ομοσπονδία.

    (Η φοίτηση μαθητών-αθλητών εθνικών ομάδων θεωρείται επαρκής ακόμα και αν υπερβούν τις 114 απουσίες, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση της αθλητικής ομοσπονδίας τους  ότι συμμετέχουν σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες με επισυναπτόμενα τα φύλλα αγώνων).

    1. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή/τριας που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες. Οι μαθητές/τριες των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι/ες να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.

    Άρθρο 29. Ενημέρωση γονέων – Υποχρεώσεις γονέων μαθητών/τριών που απουσιάζουν.

    1. Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών/τριών ευθύνονται εξ ολοκλήρου οι κηδεμόνες τους. Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή/τριας που απουσίασε από το σχολείο οφείλει να γνωστοποιεί στο σχολείο τους λόγους της απουσίας άμεσα με έναν από τους τρόπους επικοινωνίας που έχει δηλώσει στο σχολείο κατά την εγγραφή του/της μαθητή/τριας σε αυτό. Η γνωστοποίηση του λόγου των απουσιών συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά μόνο στην περίπτωση που προβλέπεται ο μη υπολογισμός τους κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων φοίτησης, σύμφωνα με το άρθρο 24.
    2. Ο κηδεμόνας οφείλει επίσης να ενημερώνει για την αργοπορία του μαθητή είτε προγραμματισμένα, είτε έκτακτα κατά την 1ηώρα ή την αναχώρηση του σε επόμενη ώρα.
    3. Ο/Η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια κάθε τμήματος οφείλει να ενημερώνει τους κηδεμόνες για την απουσία των μαθητών/τριών και να πληροφορείται τους λόγους της απουσίας τους.
    4. Σε περίπτωση που μαθητής/τρια έχει απουσιάσει τρεις συνεχόμενες ημέρες ή πραγματοποιήσει τριάντα (30) συνολικά απουσίες, ο/η εκπαιδευτικός που είναι υπεύθυνος/η του τμήματος επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες του/της μαθητή/τριας, πληροφορείται τον λόγο των απουσιών και ενημερώνει τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου. 

     Άρθρο 31. Παιδαγωγικά μέτρα και ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα

    1. Ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών έχει την παιδαγωγική ευθύνη να προβαίνει σε ενέργειες και να εφαρμόζει πρακτικές για τη δημιουργία στο σχολείο του κλίματος που απαιτείται για την υλοποίηση των στόχων της εκπαίδευσης και για τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών έτσι, ώστε να σέβονται τους διαφορετικούς ρόλους και να αναγνωρίζουν την ανάγκη τήρησης των κανόνων. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους νόμιμους τρόπους για την αντιμετώπιση κάθε παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς.
    2. Οι μαθητές/τριες που αποβάλλονται παραμένουν τις ημέρες της αποβολής στο σχολείο, οι ώρες απουσίας τους από την τάξη καταχωρίζονται και απασχολούνται με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου. Η μορφή της απασχόλησης εντός του σχολείου καθορίζεται από το όργανο που αποφάσισε το συγκεκριμένο παιδαγωγικό μέτρο.
    3. Εάν μαθητής/τρια παρακωλύει τη διεξαγωγή μαθήματος, είναι δυνατόν να του/της επιβληθεί προφορική παρατήρηση και να απομακρυνθεί από την αίθουσα διδασκαλίας, οπότε απασχολείται με την ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας του σχολείου, λαμβάνοντας απουσία. Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ωριαίων απομακρύνσεων το Συμβούλιο του Τμήματος εξετάζει τους ενδεδειγμένους χειρισμούς.

     4. Πολιτική Υγείας και Ασφάλειας

    4.1. Υγεία

    1.1 Για την υγεία των παιδιών και του προσωπικού του σχολείου και όπως ορίζεται από τον νόμο, απαγορεύεται το κάπνισμα εντός των σχολικών κτηρίων.

    4.2. Ασφάλεια

    Το σχολείο είναι σε θέση να προστατέψει τα παιδιά από κινδύνους:

    2.1 Απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο σε άτομα, εκτός του προσωπικού χωρίς την άδεια του διευθυντή του σχολείου.

    2.2 Καθημερινά πριν την έναρξη των μαθημάτων και κατά τις ώρες των διαλειμμάτων εφημερεύουν μέλη του διδακτικού προσωπικού σε όλους τους χώρους του σχολείου, εσωτερικούς και αυλή. Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης των παιδιών και της άμεσης παρέμβασης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.

    2.3 Κάθε μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού θα πρέπει να ακούει με προσοχή, να βοηθάει και να ενθαρρύνει τους/τις μαθητές/μαθήτριες που του αναφέρουν κάποιο πρόβλημα και να προωθεί την επίλυσή του.

     ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (BULLYING)

     Τι είναι ο Εκφοβισμός ή η Κακοποίηση (Bullying)

    Είναι η χρήση επιθετικής συμπεριφοράς με την πρόθεση να βλάψουμε κάποιο πρόσωπο. Ο εκφοβισμός ή η κακοποίηση έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο και την ενόχληση του θύματος.

    Ο Εκφοβισμός ή η Κακοποίηση μπορεί να είναι:

    • Συναισθηματικός/Σωματικός/Ρατσιστικός/ή, φυλετικές προσβολές, γκράφιτι, χειρονομίες
    • Aνεπιθύμητη σωματική επαφή ή προσβλητικά σεξουαλικά σχόλια
    • Λεκτικός/ή, χρήση χαρακτηρισμών, πειραγμάτων και σαρκασμού, διάδοση φημών
    • «Τεχνολογικός/ή ηλεκτρονικός/ή», χρήση του ίντερνετ, απειλές μέσω κινητών τηλεφώνων, χρήση φωτογραφικών και τηλεοπτικών μηχανών για την προσβολή κάποιου προσώπου.
    • Ορισμένες μορφές ηλεκτρονικού εκφοβισμού ή χρήσης φωτογραφιών μέσω διαδικτύου συνιστούν κακουργήματα και διώκονται ποινικά από το νόμο οι κηδεμόνες για παραμέληση ανηλίκου.

    Διαδικασία αντιμετώπισης

    1. Θα πρέπει να αναφέρεται κάθε περιστατικό εκφοβισμού σε μέλος του διδακτικού προσωπικού ή στον Διευθυντή από τους μαθητές
    2. Θα πρέπει να αναφέρονται από τους γονείς τα περιστατικά κακοποίησης των παιδιών τους, όταν αυτά διστάζουν να τα καταγγείλουν
    3. Οι γονείς εκφοβισμένων και εκφραζόντων μαθητών θα πρέπει να ενημερωθούν και να τους ζητηθεί να έρθουν στο σχολείο για να συζητήσουν το πρόβλημα
    4. Ο εκφοβισμός ή η απειλή εκφοβισμού πρέπει να ερευνηθεί και θα πρέπει να σταματήσει αμέσως
    5. Θα γίνει προσπάθεια να βοηθηθούν όσοι κάνουν πράξεις εκφοβισμού, ώστε να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους
    6. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συνεχής παρακολούθηση της συμπεριφοράς των εμπλεκομένων μερών.
    7. Όσοι άσκησαν εκφοβισμό πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη. Μπορεί να υπάρξουν κι άλλες επιπτώσεις, όπως η καταγραφή του περιστατικού στο ποινολόγιο ή αποβολή ή και η απομάκρυνση από το σχολείο. Μετά τη διερεύνηση ή την επίλυση του περιστατικού ή των περιστατικών, κάθε περίπτωση θα ελεγχθεί ώστε να αποτραπεί η επανάληψη εκφοβισμού ή κακοποίησης.

                                                                        

     Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

     ΟΘΩΝ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

     ΘΕΟΛΟΓΟΣ

    Ημερολόγιο

    M T W T F S S
    1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30

    Η διάθεση της Ημέρας....

    BOARD2 44abf